Granity to głębinowe kwaśne skały magmowe których głównym składnikiem jest kwarc, skalenie alkaliczne i plagioklaz. Dzięki temu, że są to skały odporne na kwasy i dużo starsze od skał pochodzenia marmurowego mają o wiele szersze zastosowanie.
Wyroby z granitu mogą doskonale sprawdzić się w kuchni, zarówno na blatach jak i na podłodze.
Blaty granitowe mają wszystkie niezbędne cechy wymagane przy czynnościach kuchennych:
- są bardzo odporne na zarysowania
- po zaimpregnowaniu są odporne na zaplamienia
- wykazują największą odporność na wysokie temperatury (ze wszystkich znanych materiałów stosowanych na blaty kuchenne)
- w przypadku wystąpienia ubytków – wykruszeń blat granitowy można bez problemu skutecznie naprawić
- są w stu procentach odporne na wszystkie kwasy występujące w kuchni
- najważniejszą cechą której nie mają blaty paździerzowe oraz blaty z cienkich spieków na bazie paździerzy to odporność na wodę podstawowy produkt - substancja występująca w kuchni
Z całą pewnością granit to nadal najlepszy i najbardziej trwały surowiec na blaty kuchenne.
Mistrz Kamieniarstwa Stanisław Janusz Spakowski
Powrót do nowości